LETNÍ KOLEŠOVSKÉ GRILOVÁNÍ

Už jenom pár dní a kolešovská máje se patrně stane rekordmankou – alespoň pokud pamatuji, pak šla k zemi nejpozději u příležitosti letního grilování; to letošní ale přežila. Možná také proto, že naše děti si tento rok neopékaly u úřadu buřty, ale odměněny byly párkem v rohlíku.

Stalo se milou tradicí, že prázdninová akce v Kolešově, kdy je z místního depozitu vyzdvižena  a zprovozněna obecní popelnice – gril, je v posledních letech spojena s nějakou významnou událostí.

Tou letošní bylo oficiální převzetí nového hasičského vozu pro naši obnovenou jednotku.

Hasiči v Kolešově na Rakovnicku slavnostně převzali zásahovou cisternu Liaz, k požárům doveze sedm lidí

Požáry.cz

Kolešovští hasiči oslavili novou liazku

Rakovnický deník

Když se řekne SDH Kolešov...

Fotoreportáž RAPORTu

Týdeník Raport

 

Kolešov, sobota 30. července 2016

Sobotní slavnostní program byl zahájen o čtrnácté hodině za přítomnosti významných a milých hostů. Za nadaci Agrofert dorazila její ředitelka Zuzana Tornikidis, z rakovnického HZS Karel Jelínek. Přijeli také hosté z dobrovolnických hasičských sborů z Chrášťan, Kolešovic a Přílep, přes hranice kraje zavítali do Kolešova také zástupci SDH  Kryry.

Podívat se přišly i desítky obyvatel obce, zkrátka po druhé odpoledne bylo na návsi před hasičárnou téměř sto lidí. Počasí přálo – byť se po obloze převalovaly vedle nadýchaných bílých beránků i černé mraky hrozící deštěm a bylo poměrně teplo a dusno, po celé odpoledne a večer nespadla z nebe jediná kapka.

Slavnost začala vystoupením našich Soptíků. Ti se svým modelem tatrovky předvedli zásah, při němž zachraňovali zraněnou osobu z havarovaného vozidla. Tradičně se líbili, jejich akce byla jako vždycky dokonalá, dotažená do nejmenších detailů, prostě sice v malém, přesto ukázka perfektní hasičské práce.

Potom před hasičárnu nastoupila jednotka SDH. Novou liazku pak na náves přivezl starosta obce a strojník jednotky Václav Porazík spolu s velitelem HZS Rakovník Karlem Jelínkem a ředitelkou nadace Agrofert Zuzanou Tornikidis, které galantně pomohl z vozidla. Společně pak předali veliteli jednotky Miloši Ketnerovi symbolický klíč od auta a za přítomnosti starosty SDH Kolešov Václava Svítila nový vůz pokřtili lahví sektu. Velitel jednotky pak zmáčel lepivým nápojem nejen auto, ale i členy jednotky.

Zásahové vozidlo CAS K25 Liaz 101.860 pořídili kolešovští od SDH Náměšť na Hané, kde sloužilo deset let. Cisternová automobilová stříkačka je určena pro přepravu požárního družstva (1+6) s příslušenstvím potřebným k provedení požárního zásahu vodou nebo pěnou z vlastních nebo jiných zdrojů hasebních látek.

Rozsáhlé příslušenství vozidla umožňuje provedení od nejjednoduššího zásahu ručním hasicím přístrojem až po technicky náročný zásah nízkým (0,8 MPa) případně vysokým (1,6 Mpa) tlakem vody nebo pěny.

Technické údaje:

  • délka: 7550 mm
  • šířka: 2500 mm
  • výška: 3450 mm
  • celková hmotnost: 16 000 kg
  • motor: vznětový s přímým vstřikem paliva, čtyřdobý, přeplňovaný turbodmychadlem, chlazený kapalinou o objemu 11 940 ccm
  • max. rychlost: 90 km/h
  • nízkotlak:
    • jmenovitý průtok: 2500 l/min
    • jmenovitý tlak: 0,8 MPa
  • vysokotlak:
  • jmenovitý průtok: 1500 l/min
  • jmenovitý tlak: 1,6 MPa
  • nádrž na vodu: 2500 l
  • nádrž na pěnidlo: 400 l

Auto vyšlo na více než 800 tisíc korun, které Kolešov řešil úvěrem. K tomu přispěla nadace Agrofert částkou 350 tisíc a Středočeský kraj poskytl dotaci ve výši 150 tisíc korun. Za všechny tyhle peníze byl vůz velice slušně dovybaven a byla pořízena také výstroj a výzbroj jedenáctičlenné kolešovské jednotky.

Krátký projev pak přednesl starosta našeho SDH Václav Svítil. Vystoupili také přítomní hosté, které kolešovským hasičům unisono popřáli, aby nový vůz vyjížděl pokud možno jen na ukázky techniky a na žádné ostré akce.

„Jsem samozřejmě ráda, že jsme mohli přispět,“ prozradila Kolešovským střípkům Zuzana Tornikidis. Být hasičem není povolání, ale poslání. Kromě hašení požárů zasahují hasiči při povodních, živelných pohromách, ekologických haváriích, pomáhají při dopravních nehodách, technické pomoci a řadě dalších mimořádných událostí. A je jedno, zda se jedná o hasiče dobrovolné či profesionální. Hasičské sbory jsou také významnými hybateli společenského života obcí a k jejich činnosti patří i výchova mládeže, požární sport, organizace závodů, plesů a dalších sportovních a kulturních aktivit či péče o bohaté hasičské tradice a historii.

Nadace AGROFERT si práce hasičů velice váží a oceňuje ji. Proto v roce 2015 založila na jejich podporu Hasičský fond. Jeho záměrem je napomáhat výše uvedeným aktivitám profesionálních i dobrovolných hasičských sborů, organizací a sdružení, a to formou jednorázových finančních příspěvků.

Připojuji se k přání, aby vám cisterna dobře sloužila a aby bylo co nejméně výjezdů. Také bych ráda ocenila dětský zásah, byl báječný.“

Oficiální část sobotního odpoledne skončila.

Kolem šestnácté hodiny se účastníci akce přesunuli k budově obecního úřadu. Zde proběhl dětský den, v jehož rámci naši nejmenší soutěžili v rozličných disciplínách, za něž pak dostávali sladkou odměnu. Ve finále pak obdrželi za absolutorium všech soutěží – už jsme o tom psali v úvodu – pro Kolešov zcela netradiční párek v rohlíku.

Zmínili jsme se také o obecním grilu - popelnici, v níž se rožnila vepřová kýta, k dispozici byl stánek s cukrářskými sladkostmi, získat bylo možno tetování nebo si nechat namalovat něco krásného na obličej. Připraveno bylo samozřejmě také občerstvení – pivo a limonáda tekly proudem, lidé se sesedali pod přístřešky ke stolkům a při dobrém moku klábosili.

Odpoledne pak hasiči připravili pro děti oblíbenou pěnu. V podvečer k dobré náladě přispěla třináctiletá Jana Nováková z Klášterce nad Ohří, která zazpívala několik písniček. Dověděli jsme se, že tahle slečna zpívá už sedm let, účastní se – a velmi úspěšně – mnoha soutěží. Vždyť na jedné z nich se z pěti tisícovek zpěváků dostala mezi osmnáct nejlepších! Zpívá pop a folk a zpívá pro radost. A má radost, jestliže se její zpěv líbí.

Tu pak vystřídal Vlasta Kouba, který k poslechu i tanci vyhrával do pozdních nočních hodin. 

V příspěvku byly použity také fotografie z facebookového profilu Jiřiny Hrdličkové a Václava Porazíka. Kolešovské střípky tímto děkují. Skromnou fotogalerii si můžete prohlédnout ZDE a přidáváme i tradiční video: